Zoeken
  • Door: Accommodatie Commissie

De nieuwe sportvloer, niet iedereen is schuldig

De titel "Nieuwe sportvloer, niet iedereen is schuldig" is pakkend en ook een toelichting om aan te geven dat wij als sportvereniging zijnde het steeds meer een "gedoe" vinden. Waarom moet het nu zo moeizaam gaan terwijl iedereen graag wil en een individu het allemaal zo moeilijk maakt. We hebben zoveel (technische) kennis en zijn in staat om in een korte tijd een kwalitatieve rolsportvloer neer te leggen. Waarom doen we dat dan ook niet?

Gemeente Den Haag

Kijkend naar de overige Nederlandse gemeenten staat de gemeente Den Haag in de top drie van de meest ambitieuze gemeenten die het fenomeen sport hoog op de gemeentelijke agenda heeft staan. Sport wordt gebruikt om iedere Hagenaar of Hagenees individueel of bij één van de vele Haagse sportaanbieders in beweging te krijgen onder het motto Héél Den Haag beweegt.

Wethouder Sport

Het college van de Gemeente Den Haag bezit een bevlogen en inspirerende Wethouder SWWS (Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport). Na diverse stadsbijeenkomsten vloeide uit zijn hand voor de komende jaren een door de stad breed gedragen gemeentelijke sportnota. Deze sportnota geeft veel perspectief voor de top- en breedte sport binnen de gemeentelijke grenzen en beschrijft vele uitdagingen voor de Haagse sportverenigingen. Het zijn niet alleen kreten en beloften maar ook het daadwerkelijke nakomen van deze beloften maken deze Wethouder tot voor de Haagse sport een bijzondere Wethouder. Daarom is het triest dat deze Wethouder onlangs raadsvragen over de nieuwe rolsportvloer moest beantwoorden omdat er binnen het eigen ambtelijke apparaat "vergissingen" bij de aanleg van de nieuwe rolsportvloer zijn gemaakt.

Afdeling Bouw&Techniek

De gemeentelijke afdeling Bouw&Techniek is een onderdeel van OCW, sector Sport en de productgroep Sportvoorzieningen. De afdeling draagt op een professionele wijze zorg voor het onderhoud van alle gemeentelijke sportaccommodaties, zo ook rolschaatsbaan Zuiderpark. Projectmatig worden er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Ieder project heeft zijn projectleider. De desbetreffende projectleider van de afdeling Bouw&Techniek heeft voor de rolsportvloer uiteindelijk besloten om in de laatste laag een korrel mee te laten nemen. Deze individuele beslissing heeft tot gevolg dat de nieuwe rolsportvloer niet de met de rolsport overeengekomen rolsportvloer is geworden. Als we met het "vingertje" moeten wijzen (wat niet onze stijl is) is dit de plek waar de cruciale fout is gemaakt en waardoor alle commotie is ontstaan.

Verstandig

De rolsportvloer in Valkenswaard is in droge toestand één van de beste rolsportvloeren van Europa. Een absolute topvloer. De materiaalleverancier van de vloer in Valkenswaard, SIKA-Pulastic, is een mondiale marktleider van sportvloeren. De afdeling Bouw&Techniek heeft de verstandige keuze gemaakt om SIKA-Pulastic in de uitvraag als directielevering voor te schrijven en de aanbesteding tussen voorgeselecteerde vloeren applicateurs te laten plaatsvinden. Hiermee zijn een aantal voordelen te benoemen, onder andere dat in Den Haag 100% dezelfde en afgesproken vloer wordt aangelegd als in Valkenswaard. De rolsporten complimenteerde Bouw&Techniek met deze aanpak. Uiteindelijk is het met de allerlaatste laag in Den Haag toch niet goed gegaan. Het vreemde is dat SIKA-Pulastic door het leveren van de materialen op de hoogte is dat de laatste laag (laag 10) niet overeenkomt met de "Kwaliteit Valkenswaard". Maar daarvoor was toch het fenomeen directielevering voor ingesteld? Want deze leverancier die als een absoluut A-merk staat genoteerd weet precies wat er met de overeengekomen norm "Kwaliteit Valkenswaard" wordt bedoeld. Wellicht is de advisering van de materiaalleverancier niet door de desbetreffende projectleider overgenomen.

Keuring

De afdeling Bouw&Techniek voert als beleid om o.a. aangebrachte sportvloeren te laten keuren door een keuringsinstituut. Dat is een goed uitgangspunt. De opdrachtgever geeft de norm aan en het keuringsinstituut keurt datgene wat de opdrachtgever wenst. De desbetreffende projectleider van de afdeling Bouw&Techniek heeft een norm aan het keuringsinstituut aangegeven welke niet met de rolsporten is afgesproken. Op basis van de niet overeengekomen norm is de nieuwe rolsportvloer van rolschaatsbaan Zuiderpark goedgekeurd. De keuring is in opdracht van Bouw&Techniek uitgevoerd door Kiwa ISA sport uit Arnhem. Het vreemde is dat een jaar geleden tussen de vertegenwoordiging van de rolsporten en de desbetreffende projectleider is vastgesteld dat er geen (internationale) rolsportvloer norm bestaat. Om die reden is gezamenlijk een rolsportvloer uit Nederland als norm vastgesteld onder de naam "Kwaliteit Valkenswaard". De kwaliteit welke momenteel niet in het Zuiderpark is aangelegd. Dus er is een keuringscertificaat verkregen voor een niet overeengekomen rolsportvloer.

Vereniging E.H.R.C. Marathon

Onze vereniging heeft inmiddels een statement afgegeven (zie artikel elders op de website) en is inmiddels dood ongelukkig met de ontstane situatie met zoveel commotie en is uitermate verbaasd over het misgrijpen van een door de Gemeente aangeboden kans om op sporttechnisch gebied iets moois te verkrijgen.

Haags rolsport collectief

De investering in rolschaatsbaan Zuiderpark moet voor negen van de twaalf Haagse rollende takken van sport, welke zijn verenigd in het Haags Rolsport Collectief, een goede rolsportomgeving mogelijk maken.

De oplossing

Onze vereniging heeft met het statement (zie artikel elders op de website) ook de oplossing aangedragen.

Voortgang

De desbetreffende projectleider heeft aangegeven tekortkomingen als zijn projectresultaat niet te gaan corrigeren en dat de sport op 5 oktober a.s. de vraag mag stellen wat de eventuele verdere ontwikkelingen zijn.

Wethouder R. (Rabin) Baldewsingh met een inspirerende speech op zaterdag 3 september tijdens de (her) opening van rolschaatsbaan Zuiderpark. Inmiddels weet de Wethouder dat de gemeentelijke dienst Bouw&Techniek niet de overeengekomen rolsportvloer heeft laten aanleggen.


96 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

E.H.R.C. MARATHON 

 ...SINDS 1947

rolhockey ehrc marathon

ROLHOCKEY BELEEF JE BIJ...

1947 - 2019 : 72 JAAR

EERSTE HAAGSE ROLSCHAATS CLUB

MARATHON

© 1997 - 2019 "Marathon on line", ruim 20 jaar de officiele website van E.H.R.C. Marathon

Design: Joao Batista Pereira                    © 2017