De jaren 1980 - 2003 ... het recente verleden van E.H.R.C. Marathon ... the recent past of E.H.R.C. Marathon
1980, Den Haag
Vele jaren speelde het eerste seniorenteam van Marathon in de op één na hoogste klasse van de vaderlandse rolhockey competitie. In het jaar 1980 had Marathon een opvallend sterk eerste team (Ron Dorlas, Peter Tammerijn, Bob Hartkamp, Max Smidts, Olaf Dijkema, Nico Boesenach, Jeroen Dijkema) welke na promotie naar de eerste klasse de topteams als De Lichtstad (Eindhoven) en R.C. Residentie (Den Haag) het in de competitie zeer lastig maakten.
1982, de bekende internationale clubtoernooien the famous international club tournaments
Soms meerdere keren per jaar organiseerde de vereniging haar clubtoernooien waarbij ook deelnemers uit het buitenland in het programma waren opgenomen. Op de foto is een deel van het deelnemersveld tijdens de sluitingsceremonie van een toernooi in 1982 zichtbaar.
1983, Een groeiende bond The national federation is growing
De Nederlandse Rolschaats Bond, waar E.H.R.C. Marathon één van de leden is, groeit naar het mooie aantal van 1100 leden doch de Nederlandse Rolschaats Bond neemt op 1 januari van dit jaar het besluit om de discipline hardrijden te beeindigen. Ondanks het feit dat de vereniging géén hardrijders leden heeft blijft deze discipline wel in de verenigingsstatuten.
1984, Avifauna Alphen aan de Rijn
In 1984 wordt door de vereniging E.H.R.C. Marathon een reünie georganiseerd op een bijzondere locatie. Niet in Paviljoen Zuiderpark maar in Vogelpark Avifauna te Alphen aan de Rijn. De bijeenkomst is een groot succes. De bezoekers hadden vele plakboeken meegenomen zodat de oude tijden weer gingen herleven.
1985, Den Haag
De Eerste Haagse Rolschaats Club Marathon maakt sinds haar oprichtingsjaar 1947 moeilijke tijden door. Enkele jaren geleden nog één van de grootste rolschaatsverenigingen van Nederland kan nu nog maar enkele teams op de Nederlandse rolschaatsbanen laten uitkomen. Ook de ooit florerende kunstrijafdeling maakt moeilijke tijden door. Er wordt gevreesd voor een opheffing van de vereniging die de eerste rolschaatsvereniging van Den Haag maar ook van Nederland was.
1990, Den Haag
Op de rolschaatsbaan In Rotterdam speelde een aantal Haagse oud spelers het spel rolhockev onder de naam H.R.C. Hollandia. De rolhockeyers speelden het spel zonder lid te zijn van een vereniging. Deze spelers waren ooit gestart bij de Haagse vereniging H.R.C. Hollandia en waren inmiddels gestopt met de wedstrijdsport en speelden als sportvrienden onder elkaar toch nog regelmatig een partijtje" onder het motto "Rollerhockey a part of my life!"
Hoewel zij het spel "wild" speelden bleek later deze generatie de redding van E.H.R.C. Marathon te zijn. Deze unieke generatie toonde vele initiatieven om hun ervaring over te brengen en te gebruiken voor de ontwikkeling van het rolhockey in Nederland en sloten zich om praktische redenen aan bij de inmiddels uitgedunde rolhockey afdeling van E.H.R.C. Marathon. De overgang van de rolschaatsbaan in Rotterdam naar de rolschaatsbaan in Den Haag was het werk van voorzitter Jan Bonnet. Hij voorzag dat deze groep rolhockeyers zonder een E.H.R.C. Marathon verleden de redding voor zijn vereniging kon zijn. Buiten het feit dat hij nieuwe rolhockeyleden kon inschrijven zag hij ook trainers, coaches en bestuurders naar zijn vereniging komen.
Bij het lezen komt natuurlijk de vraag op wie die zogenaamde "redders" zijn. Dan moet er worden gedacht aan de namen Leo Hilgersum, Hendry Meershoek, Rob Verbeek, Ronald van 't Klooster, Beer Fresco en Peter Jozee.
Wat hij niet kon voorkomen was de beeindiging van de kunstrijafdeling. Sinds het jaar 1990 bezit de vereniging géén kunstrijders meer. Deze aderlating heeft veel pijn gedaan want de afdeling gaf veel kleur aan het verenigingsleven.
1993, Den Haag
In dit jaar overleed één van de grondleggers van het rolschaatsen in Nederland. De heer Henk Ooms had een grote bijdrage geleverd aan de realisatie en in standhouding van de vermaarde "Marathon-rinck" aan de Savorin Lohmanlaan te Den Haag. De heer Ooms werd 77 jaar oud.
Enkele enthousiaste seniorenspelers namen het initiatief om weer een jeugdteam samen te stellen.
1995, Schot in kruizing
In de Nederlandse competitie speelde het seniorenteam mooie wedstrijden op rolschaatsbaan Zuiderpark. Zoals deze E.H.R.C. Marathon - E.D.R.C. AGOR (Dordrecht) ontmoeting in het jaar 1995. Ben Janssens in actie met één van zijn typerende afstandsschoten waarbij de bal achter een verbijsterde doelman met regelmaat in de kruizing van het doel terecht kwam. Teamgenoot Martijn van Veelen en voorzitter Jan Bonnet (op tribune, armen in de zij) zijn getuige van zijn vaardigheid.
1995, Kunstrijden op rolschaatsbaan Zuiderpark
1996, Den Haag
De vereniging begon weer te bloeien en in het jaar 1996 organiseerde E.H.R.C. Marathon weer eens een rolhockeyevenement waar de vereniging in het verleden zo bekend om was. Een groot internationaal rolhockey toernooi voor dames en senioren onder de naam "De Haagse Rolhockey Dagen" gaf aan dat men weer op E.H.R.C. Marathon kon rekenen.
1997, Den Haag
Onder het mom "Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst" en na vele, vele jaren heeft E.H.R.C. Marathon eindelijk weer een jeugdteam. De jongste jeugdcategorie "Pupillen" ziet weer het blauw en wit op de Nederlandse rolschaatsbanen verschijnen.
1997, Den Haag
De vereniging viert in het Paviljoen van de rolschaatsbaan Zuiderpark haar 50 jarige bestaan. Onder aanvoering van bestuurslid Nancy van Dongen werd het een mooie bijeenkomst waarbij leden en oud leden uit de diverse jaarperioden waren vertegenwoordigd.
1999, Den Haag
In dit jaar overleed de in Heemstede geboren Ida Ooms, de vrouw van Tom Ooms. Mevrouw Ooms werd 76 jaar oud.
2000, Den Haag
In het jaar 2000 overleed een markante persoonlijkheid onverwachts op zijn vakantieadres. Verenigingsman in hart en nieren Jan Bonnet. De laatste jaren vanuit zijn rol als voorzitter heeft hij veel voor de vereniging kunnen betekenen.
2001, Den Haag
Vier jaar na de oprichting van het pupillenteam wordt dit team Benelux kampioen en wordt tevens verrassend winnaar van het sterke eigen vijflanden jeugdtoernooi. Gaan deze spelers een mooie sporttoekomst meemaken ?
2002, Den Haag
In dit jaar overlijd Tom Ooms, op 83 jarige leeftijd, één van de grondleggers van het Nederlandse rolschaaten. De vereniging Marathon is nog steeds groeiende. In 2002 is de vereniging zelfs één van de grootste rolhockeyclubs van Nederland. Voor de T.C.R.B. competitie zijn dit jaar maar liefst 4 teams ingeschreven, een pupillenteam, twee aspirantenteams (waarvan één volledig uit meisjes bestaat) en een eerste klasse team. Het al wat oudere eerste team werd een geduchte tegenstander voor haar jongere tegenstanders. In 1985 leek het "over" te zijn met de vereniging. 17 jaar later weer één van de grootste vereniging van het land. Ingezet door die generatie die zich in het jaar 1990 bij de vereniging aansloot, een gouden greep van de toemalige voorzitter de heer Jan Bonnet.
2003, Den Haag
In het jaar 1978 kreeg de rolschaatsbaan Zuiderpark voor het laatst een grondige renovatie. In dat jaar werd zelfs de gehele rolschaatsbaan vernieuwd. Een typische rolschaatsbaan kwaal zijn verzakkingen waardoor de speelvloer gaat scheuren. Funest voor de sportbeoefenenaar. Maar de gemeente Den Haag koos in dat jaar voor een bouwkundige funderingsconstructie van de rolschaatsbaan di zijn weerga niet kent. Met als gevolg dat dit tot de dag van vandaag geen (verzakkingen) tot gevolgen heeft gehad. Doordat de vereniging E.H.R.C. Marathon in de afgelopen jaren weer is gaan groeien (in het jaar 2003 meer als 50 leden) en vele activiteiten ontwikkelde was de gemeente Den Haag met in haar verlengde de Stichting Rolschaatsbaan Zuiderpark weer bereid om in deze gemeentelijke accommodatie te investeren. Een goede beslissing voor het voortbestaan van het Haagse rolhockey.
2001, de "golden goal" tijdens de finale van het eigen toernooi gaf veel emotie bij de spelers en het talrijke publiek. V.l.n.r. Nicky Albers, Joran Hartkamp en Buddy Swinkels.
2002, Eindhoven, Op de semi-overdekte rolschaatsbaan van R.C. De Lichtstad het seniorenteam in actie. Derde van links, Hendry Meershoek, vervolgens Tibor Weise, keeper Wim van Dijk en Ton Meijer.
1996, Den Haag, rolschaatsbaan Zuiderpark, een groepsfoto tijdens het toernooi met alle deelnemende teams en scheidsrechters.
2003, Den Haag, Eén van de beste beslissingen ooit door de gemeente Den Haag. De funderingsconstructie. Nooit meer scheuren in de speelvloer !
2003, Schoolrolhockey primeur
Voor het eerst in de geschiedenis van de rolschaatssport ontstaat er schoolrolhockey. De vereniging organiseert in samenwerking met de vlakbij het Zuiderpark gelegen basisschool Drs. D.J. Karreschool wekelijks direct na schooltijd schoolrolhockey. Ook een gehele dag gymlessen met rolhockey als invulling werd een groot succes. Meerdere kinderen gingen zich bij het secretariaat van de vereniging aanmelden om jeugdlid te worden.
Staande van links naar rechts : Marvin Meershoek, Wesley Baggerman, Raymond ... ? en Sander Meershoek. Zittend van links naar rechts : Bob Hartkamp, Kevin Janssens, Nolan Hartkamp en Jeffrey Janssens.
1978, Mevrouw Ida Ooms en de heer Tom Ooms .
Van links naar rechts : R.C. Residentie (Rob Verbeek, Wim Meyer, Hans Taal, Chad Ekering, Ton Meyer en Remko Kempff), The Rollings Stars (... wie weet de namen ? ...), E.H.R.C. Marathon (..., John Hartkamp, Olaf Dijkema, Bob Hartkamp, Max Schmidt, ..., Peter Tammerijn) en de Bo-bo's ... wie weet de namen ? ...). De redactie wil graag voor een update zorgdragen: geschiedenis@ehrcmarathon.com
Links Shirley Flaton met rechts Jerry Kraay op rolhockeyschaatsen.