top of page

De jaren 1960 - 1971 ... de jaren zestig  ( ... the sixties )

 

1961, Van vader op zoon  (from father to son)

Zoals in vele takken van sport was ook bij de vereniging E.H.R.C. Marathon de situatie dat rolhockeyspelende leden hun gezinsleden mee naar de sportaccommodatie namen. Als hun vader (als rolhockeyer) en of hun moeder (als kunstrijdster) even niet op de rolschaatsen stonden waren het de kinderen die de rolschaatsbaan in hun bezit namen. Dit leverde natuurlijk mooie plaatjes op zoals de 31 jarige rolhockeyer Dik Verbeek die met zijn 4 jarige zoon Rob geduldig voor de fotograaf poseerde. Op deze wijze begonnen ook de "kinderen van ..." het spel rolhockey te spelen.  

 

1961, E.H.R.C. Marathon kunstrijders doen het goed ( E.H.R.C. Marathon artistic rollerskaters doing well)

1963, E.H.R.C. Marathon kans op kampioenschap in 2e klasse  ( E.H.R.C. Marathon chance on championship in second division)

Inmiddels speelde het seniorenteam van E.H.R.C. Marathon niet meer op het hoogste niveau maar in de top van de tweede klasse. Op zondag 23 juni 1963 had het seniorenteam de kans om kampioen te worden. Maar dan moesten ze wel winnen van het Dordtse AGOR. De tegenstander moest ook winnen om kampioen te worden. Een 3-3 gelijk spel was het vervolg waardoor REW uit Eindhoven de lachende derde was en de kampioen werd. De junioren van E.H.R.C. Marathon werden wel kampioen in de jeugdklasse door een 6-3 overwinning. Dick Verheul was met 3 doelpunten een opvallende Hagenaar.

 

De vereniging K.R.C. De Antilopen (met Sybille Feiertag, Willy van Veen en Marijke van der Veer) won een clubkunstrijwedstrijd op de Marathon-rinck. Tweede werd E.H.R.C. Marathon (met Marry Joustra, Anita Ooms en Anneke van der Wal), derde De Lichtstad (Eindhoven), vierde Residentie (Den Haag), vijfde ZRC (Zaandam) en zesde De Dennenberg (Valkenswaard).

 

1963, de Marathon-rinck (The Marathon-rinck)

Voor het cafe-restaurant Paviljoen Marathon was een lange bank geplaatst waarop de sportievelingen hun rolschaatsen konden aantrekken. Op de hieronderstaande foto zijn een aantal leden zichtbaar van de verenigingen E.H.R.C. Marathon en K.R.C. De Antilopen op een op een koude winterdag in 1963. 

1964, en weer een nieuwe vereniging : The Rolling Stars (and again a new rollerskate club : The Rolling Stars)

En ja hoor, weer ontstond er een nieuwe vereniging uit de E.H.R.C. Marathon ditmaal is het een vereniging met de naam The Rolling Stars en ook deze nieuwe vereniging speelde haar wedstrijden op de Marathon-rinck.

 

1964, de Marathon-rinck wordt verwaarloosd  (the Marathon rinck is neglected)

Voor het eerst sinds de oprichting van rolschaatsbaan ligt de eerste rolschaatsbaan van Nederland voor aanvang van een nieuw seizoen verwaarloosd bij. De hier en daar gescheurde eternitplaten zijn door Henk Ooms niet vervangen. Het onkruid komt langs de naden van de eternitplaten naar boven. De familie Ooms heeft als exploitant zijnde van de Gemeente te horen gekregen dat de rolschaatsbaan moet verdwijnen. De gemeentelijke plannen waren om op de Marathon-rinck een ziekenhuis te bouwen. Het kon binnen een jaar zijn, het kon ook enkele jaren duren dus investeringen waren niet rendabel meer te krijgen. Toen de onderhoudswerkzaamheden werden gestopt en investeringen achterwege werden gelaten was dat het beging van het einde van de legendarische Marathon-rinck.

 

Bij aanvang van het sportseizoen 1964 wam de rolschaatsbaan niet meer door de N.R.B. keuring "heen" en konden op de Marathon-rinck géén rolschaatsactiviteiten meer worden georganiseerd. Dit was het einde. Zeker toen de familie Ooms eternit platen (de speelvloer) ging verkopen aan de eigenaar (Familie Ekering) van de in Zuid-West Den Haag gelegen rolschaatsbaan, De Eekhoorn. 

 

1964, kampioen 2e klasse   champion of the second leaque 

Op de rolschaatsbaan in het Zuiderpark vierde op 16 november 1964 het seniorenteam van de vereniging haar Nederlands kampioenschap ! Staande van links naar rechts: supporter Kareltje Zuidgeest, Ed Kester, Henk de Geus, Leen van Veelen, Wim Nederpelt (2003), Boy Senerpon (keeper), Wil Ooms (trainer-coach) en Piet Ligtvoet (begeleider en voorzitter van de vereniging). Zittend van links naar rechts: Hans Wolff, Con Zuidgeest (keeper) en Phil Heppe. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

In het begin keken de rolschaatsers wel wat vreemd op. Wat had Tom Ooms nu weer in zijn hoofd gehaald. Ging hij de Haagse jeugd en veel herrie naar deze mooie rustieke locatie halen ? Dat deed hij inderdaad en al snel kwamen ook die zelfde rolschaatsers naar die herrie luisteren. In de begin jaren van de nieuwe zaal speelden er groepen als de huisband The Magic Strangers en The Noice breakers.

 

Omdat het einde van de Marathon-rinck in zicht was besloten de bestuurders, de heer J.(Joop) B. Teunisse (secretaris) en de heer W.F. Bergman (voorzitter), in overleg met de leden te gaan verhuizen naar de rolschaatsbaan in het Haagse stadspark "het Zuiderpark". Als een kapitein verlaat hij als laatste zijn zinkend schip. De Eerste Haagse Rolschaats Club Marathon was de eerste nu dus ook de laatste gebruiker van de legendarische Marathon-rinck. Op rolschaatsbaan Zuiderpark waren vele rolschaatsactiviteiten en E.H.R.C. Marathon kon hier tussen een plekje veroveren.

 

1966, Het rolschaatsen maakt steeds meer en meer plaats voor muziek

Inmiddels waren er verenigingen van de Marathon-rinck naar een andere Haagse rolschaatsbaan uitgeweken. H.R.C. Hollandia speelde inmiddels op rolschaatsbaan De Eekhoorn aan de Leyweg. R.C. Residentie en Internos ’62 op de rolschaatsbaan in het stadspark Zuiderpark. De Marathon locatie kreeg steeds meer bekendheid als muziekcentrum. De naam van De Marathon-rinck werd gewijzigd in Dancing De Marathon. Groepen als de Golden Earings (toen nog met een S aan het eind) van Rinus Gerritsen en de Motions van Cees van Leeuwen begonnen hier hun muziekcarrière. De volgende opsomming van namen zal bij vele lezers van deze rubriek een glimlach op het gezicht laten verschijnen : Hu en de Hiltrops, de Davies, Scarlets, ZZ en de Maskers, de Tielman Brothers, T-Set (van Peter Tetteroo), After Tea, Q65 (Jay Baars, Willem Biever), Livin Blues, The Nicols, Groep 1850, Peter Koelewijn, Rosita Bloem, Bonny St. Clair, Willie and the Giants, Shocking Blue en ook de buitenlandse bands als The Who, The Kink en Marmelade zal een blijk van herkenning geven. 

Doch de levende muziek werd in Den Haag minder daar de bands niet alleen maar in Dancing De Marathon speelden maar het gehele land doortrokken om concert na concert te geven. Maar Tom Ooms zou Tom Ooms niet zijn als hij weer niet op iets nieuws inspeelde. Ditmaal was hij erbij bij de introductie van de discomuziek. De bekende Haagse discotheek De Marathon was geboren…..

 

1967, De competitie

Het seniorenteam komt dit jaar uit in de eerste klasse van de Nederlandse Rolschaats Bond en heeft R.E.W. (Eindhoven), Hollandia (Den Haag-Eekhoornbaan), Residentie (Den Haag-Zuiderparkbaan), Helmond West (Helmond), Internos '62 (Den Haag-Zuiderparkbaan) en AGOR (Dordrecht) als tegenstanders. Ook werd er meegedaan aan de Stedenwedstrijd "Antwerpen-Den Haag" welke werd verspeeld in sporthal Het Sportcentrum, gelegen achter het Antwerpse Sportpaleis (wijk Merksem). De haagse verenigingen Marathon, Hollandia, Residentie en Internos '62 tegen de Antwerpse verenigingen Kon. Antwerp S.C., Buffalo RHC, Holidays S.C. en Kon Modern. 

 

De in 1965 gerealiseerde verhuizing van de Marathon-rinck naar de rolschaatsbaan in het Zuiderpark had de vereniging géén goed gedaan. Veel leden, zeker bij de kunstrijafdeling, vonden de verplaatsing van een te grote afstand en beeindigden hun lidmaatschap. Ook het feit dat men "géén eigen baas in eigen huis was" kwam de verenigingssfeer niet ten goede. Uit het seniorenteam team vertrok international Phil Heppe naar de ook op de Zuiderparkbaan spelende R.C. Residentie en de internationale doelman Con Zuidgeest was in het vorige seizoen uit het team gestapt door te vertrekken naar Internos '62. Beide verenigingen waren de sterkste van het land en hadden logischer wijs een grote aantrekkingskracht op de internationals van E.H.R.C. Marathon. Ook de verdienstelijke speler Ed Kester vertrok naar Internos '62 en ondanks de komst van twee spelers van stadgenoot The Rolling Stars kon degradatie naar de tweede klasse niet worden voorkomen. Dus na de promotie naar de eerste klasse werd in het opvolgende seizoen degradatie naar de  tweede klasse niet voorkomen.

 

Ook al was ook de kunstrijafdeling van de vereniging kleiner geworden, sportief gezien was er zeker nog iets te genieten. Vera Klein werd in het jaar 1967 kunstrij juniorkampioen van Nederland. Met kunstrijder(sters) als Anneke Ligtvoet en Peter Moorman en onder leiding van Nel van Dam-Maas werd er hard, aan het voortbestaan van de kunstrijafdeling, gewerkt.    

 

1968, Het doek valt…… 

De Gemeente Den Haag eiste vanuit haar erfpacht regeling met de familie Ooms de locatie terug. In deze rustieke omgeving was geen plek voor het geluid veroorzaakt door jeugd en hun favoriete muziek. Deze locatie bracht de Gemeente veel geld op door de bestemming van deze locatie te wijzigen in die van woningbouw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1971, De verhuizing en de afbraak 

De rolschaatsbaan lag er verlaten en verwaarloosd bij. Doordat er geen rolschaatsactiviteiten meer waren voerde Henk Ooms al lang geen onderhoudswerk- zaamheden meer aan de rolschaatsbaan uit. Ook bij hem kwam het ondernemersschap boven drijven want na al die jaren een boterham te hebben verdiend aan de rolschaatssport had hij inmiddels de overstap gemaakt naar de overdekte ijssport en runde een sportwinkel in de eerste overdekte kunstijsbaan van Nederland, de HOKIJ. Hij profiteerde van de opkomst van de ijsschaatssport. Tom Ooms was dus inmiddels volledig in de muziek terecht gekomen en bouwde in Den Haag een nieuwe discotheek aan het Haagse de Wijndaelerweg (Ockenburg). De locatie aan de Savorin Lohmanlaan kwam dus zoals gewenst in 1971 vrij voor woningbouw en uiteindelijk was er niets meer zichtbaar van al die rolschaats- en muziek historie die op deze locatie werd geschreven. 

 

 

Familie Ooms : "Bedankt voor de introductie van de eerste rolschaatsbaan en de eerste rolschaatsclub van Nederland. Bedankt voor onderdak en de start van de beroemde Haagse beat stroming. De Hagenaar is jullie veel dank verschuldigd !".

1971, Ooit de locatie van de eerste rolschaatsbaan van Nederland aan de Savorin Lohmanlaan. Nu : woningen !

1971 Rolschaatsbaan Zuiderpark

Door een raadsbesluit komt de rolschaatsbaan Zuiderpark in het bezit van de gemeente Den Haag. Hiervoor wordt fl. 100.000,- betaald aan eigenaresse, de stichting Jeugdrecreatie en de gemeente rekent op een exploitatieverlies van fl.40.000 - per jaar.

1961, Marathon-rinck, vele kinderen volgden hun ouders naar de rolschaatsbaan en begonnen op deze wijze de tak van sport rolhockey te beoefenen. Zo ook de 4 jarige Rob Verbeek hier samen met zijn vader Dik Verbeek.

1961, Marathon-rinck. Kunstrijders van E.H.R.C. Marathon tijdens een huldiging. ​

Tweede van links: Anneke van de Wal, derde van links Anneke Oudewaal (Nederlands kampioene), vierde van links Ilonka ....., staand Martina ...... Vierde van rechts Marianne Ooms, daarnaast Anita Ooms en uiterst rechts Linda Zoutendijk.

 

1966, Paviljoen Marathon ligt er zwaar verwaarloosd bij​ doch diende als café, zitruimte, kassa en garderobe voor de aanbouw, Dancing De Marathon. Deze aanbouw, achter het Paviljoen, is op de foto zichtbaar.   

1968, Dancing de Marathon. Afscheidsreceptie.

Tijdens een druk bezochte receptie namen Ida en Tom Ooms afscheid van een legendarisch Haags onderkomen. Zittend voor het podium waar vele artiesten gedurende de afgelopen jaren hadden opgetreden. Op de achtergrond is de decorschildering met de Brooklyn Bridge zichtbaar. Deze schildering was aangebracht door Joop Roelofs, de gitarist van de Q65. 

1960, Nieuwe buren  (new neighbors)

De rolschaatsbaan was aan de rand van Den Haag gelegen doch ook de stad groeide. De rolschaatsbaan kreeg ook steeds meer nieuwe buren. Aan de Savorin Lohmanlaan verschenen luxe woningen en direct naast het Paviljoen (zie op de foto rechts) krijgt de "padvinderij" ook een onderkomen. Het houten gebouw werd later ook regelmatig door de rolschaatsers gehuurd om daar feestjes te organiseren.

1965, de Haagse beat stroming

Daar voor meerdere familieleden inkomsten noodzakelijk waren bedacht Tom Ooms dat het café-restaurant van de rolschaatsbaan uitgebreid kon worden en liet de rolschaatsbaan verder aan broer Henk over en bouwden achter het café-restaurant een zaal van 10 bij 20 meter. Een ruimte waar net als de rolschaatsbaan en houten frame werd neergelegd. Op dit frame werden eternit platen geschroefd zodat de kunstrijders ook bij slecht weer hun verplichte lussen en slangenbogen (de figuren) konden oefenen. De zaal werd in twee maanden opgebouwd en was een welkome aanwinst voor trainer Jan Bauer. Doch in de zaal was ook een podium geplaatst en steeds meer en meer deed de muziek op de Marathon-rinck z’n intrede. 

Fotograaf: Fred de Wit

1961, Marathon-rinck. Van links naar rechts: ...?..., ...?..., Anneke Heydt, Ria Rietbroek, Rietje Fransen, Anneke Roel, Trudi v.d. Ven en Carla Bolle.

1960, Marathon-rinck, van links naar rechts Els de Lange, Anneke van de Wall, Finy Beekhuizen en Hilde Hutten.

1971, Rolschaatsbaan Zuiderpark. E.H.R.C. Marathon. Staande van links naar rechts: Henny de Vet, Peter Eilenbrecht, Aad van Wieringen en Joop Scheling. Zittend van links naar rechts: Peter Eindhoven, John Hartkamp, Peter Meerburg en Pim Bakker.

1961, Marathon-rinck. Trudy van der Ven  op de rug van Truus van de Sande en daar achter Elisabeth Fiolet. 

E.H.R.C. MARATHON 

 ...SINDS 1947

rolhockey ehrc marathon

ROLHOCKEY BELEEF JE BIJ...

1947 - 2019 : 72 JAAR

EERSTE HAAGSE ROLSCHAATS CLUB

MARATHON

© 1997 - 2019 "Marathon on line", ruim 20 jaar de officiele website van E.H.R.C. Marathon

Design: Joao Batista Pereira                    © 2017 

bottom of page