top of page

De jaren 1956 - 1959 ... steeds meer internationale contacten  ... more and more international contacts

1956, Veel spelen tegen Belgische teams  a lot of games against Belgian teams

Zelf trainen om beter te worden is natuurlijk goed. Met je team deelnemen aan de nationale competitie nog beter maar voor je ontwikkeling is het beste om dit ook te combineren met het spelen van internationale wedstrijden. Onze omringende landen waren al veel eerder gestart met rolhockey en hadden hierdoor een hogere kwaliteit. In deze jaren werd er veel gespeeld tegen teams uit en in Belgie.  

Na eerdere landskampioenschappen in 1947 en 1951 werd dit jaar het derde landskampioenschap gevierd. 

 

1957, Eén rolschaatsbaanexploitant en meerdere verenigingen  one rinckoperator and more clubs

Als exploitant van de rolschaatsbaan was het voor de familie Ooms niet altijd makkelijk om neutraal te blijven. Om deze reden wisselde Tom Ooms als rolhockeyspeler om de zoveel jaar van vereniging om aan te tonen dat alle verenigingen die op de Marathon-rinck uitkwamen hem lief waren.

Licentie van Tom Ooms als lid van de vereniging R.C. Residentie ondertekend door N.R.B. voorzitter Zoetmulder en secretaris van de Berg.

 

In dit jaar werd de rolschaatsbaan De Eekhoorn (hoek Leijweg-Erasmusweg) opgeleverd. De vereniging H.R.C. Hollandia vertrok van de Marathon-rick naar deze gloed nieuwe rolschaatsbaan met eternit platen. Een Paviljoen, kleedkamers en een parkeerplaats completeerde deze accommodatie.

1958, Den Haag, Kunstrijden  artistic rollerskating 

In dit jaar geeft Kunst Rijders Club De Antilopen hun eerste lustrum show met medewerking van N. Blom, J. Erasmus, Y. Gerrese, L. Verbeek, A. v.d. Wall, E. Fiolet (kunstrij kampioen van Nederland in 1956 en 1957), A. Oudewaal, A. Hendriks, M. Hendriks, T. v.d. ven, E. van Zwieten, B. v. Thyl, L. v..d. Doel, A. Harry, C. Schaap, Corrie Vermeeren en A. Teunisse.

 

Ondanks de hardrijders Henk van Ommen, Kees Heskes en Henk Veer (die ook op Wereldkampioenschappen uitkwamen) ziet het er naar uit de tak van sport hardrijden op de rolschaats niet zoals in België echt van de grond gaat komen.

 

1958, Den Haag, de derde rolschaatsbaan in de stad  the third roller skate rinck in the city

Woensdagmiddag 9 april 1958 opende burgemeester van Den Haag, mr. H.A.T.M. Kolfschoten de nieuwe rolschaatsbaan in het Zuiderpark. Den Haag heeft na de Marathon-rinck, de Hoekwaterstraat een derde rolschaatsbaan. 11 maanden is er hard gewerkt aan de bouw van de rolschaatsbaan inclusief een mooi modern paviljoen en tribunes. De rolschaatsbaan wordt geëxploiteerd door Stichting Jeugdrecreatie. Leden van de Haagse vereniging De Hofstad verzorgen op deze openingsdag een demonstratiewedstrijd rolhockey. Verder komen kunstrolschaatsers en de Haagse handbalvereniging Athene in actie. 

1959, E.H.R.C. Marathon 12,5 jaar  E.H.R.C. Marathon 12,5 year old

In dit feestjaar bestaat het Bestuur van E.H.R.C. Marathon uit de heren A. Broker (voorzitter), J.B. Teunisse (secretaris), C. Staal (penningmeester), J. van de Poel (commissaris juridische zaken) en R. Roemers (commissaris-manager).

 

De vereniging organiseert op de beide Paasdagen een internationaal toernooi om de Marathon-Holland bokaal waaraan een team uit Berlijn (Duitsland) en een team uit Recklinghausen (Duitsland) deelnemen. Het team van Marathon werd tweede achter de winnaar R.C. De Hofstad (Den Haag).

 

Een seniorenteam van E.H.R.C. Marathon bestond uit Beer Eichperger (keeper), Henny Lichaam (achter), R. Roemers (achter), Huib Baden (voor), S. Keijzer (voor). Wisselspelers : J. Kempenaar en J. van de Broek. 

 

Het 12,5 jarige feest was voor het Bestuur ook de aanleiding om de clubkleuren te veranderen. Het al oude rood-geel werd omgezet naar rood-grijs.

 

In het kader van het jubileum maakt het seniorenteam in de zomer van het 1959 een grote trip waar wedstrijden werden gespeeld in Berlijn, in Oost Duitsland en in Tsjecho-Slowakije. Een aanvraag uit Egypte moest helaas terzijde worden gelegd, in verband met te hoge kosten welke aan deze reis was verbonden. 

1959, Rolschaatsbaan Zuiderpark, Staand van l.n.r.: Loek van Leeuwen, Henny Lichaam en Rob Roemers. Zittend van l.n.r. : Dik Verbeek, Boy Senerpon en John van de Broek.

1956, Uitwedstrijd tegen een Belgisch team. Staand v.l.n.r. keeper Anton van Looijen, ? , Frans Bakker, Wim de Jager, John Houwelingen en Rob Roemers.

1958. Hierboven de foto van het paviljoen Zuiderpark bij de opening in gloed nieuwe staat. Hiernaast het bewijs dat er bij de opening wel heel veel publiek was gekomen.

1958, Westlands sprookje  Westland fairy tale

Het Westland met al haar bloemen was zuidwaarts de eerste buurman en om deze reden kwam de "Bloemenkoningin" tijdens een van de vele rolschaatsevenementen op de Marathon rinck, langs.  Het avondprogramma werd weer gevuld met kunstrijden, rolhockey en ... hardrijden. In het krantenartikel is te lezen dat het viertien jarige jeugdlid Wil Ooms (zoon van Henk Ooms) de hardrijwedstrijd na 10 ronden winnend afsloot. Naast de kunstrijrolschaats (met en zonder neusdop) en de rolhockeyrolschaats had vader Henk inmiddels de Ooms hardrijrolschaats ontwikkeld. Deze schaatsen waren lichter door onder andere de assen en bouten te doorboren, géén neusdoppen en smallere wielen. Deze racerolschaats werd ook gebruikt door de vermaarde Haagse hardrijden e      

1956, Nationale TV belangstelling 

Het was de Nederlandse Televisie Stichting (N.T.S.), de voorloper van de Nederlandse Omroep Stichting (N.O.S.), opgevallen dat in Den Haag voor Nederlandse begrippen wel iets bijzonders aan de hand was. De eerste rolschaatsbaan van Nederland kreeg dan ook regelmatig de N.T.S. op bezoek. Aan de lange zijde en aan de korte zijde bouwde de NTS stellages om vanaf deze posities een goede TV registratie te laten plaatsvinden. De beelden werden via de omroep N.C.R.V. aan de Nederlandse kijkers getoond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de foto staat Henk Ooms met een N.T.S. tekening in de hand de cameraposities te beoordelen. Zijn 11 jarige zoon Wil Ooms (wit hemd en korte broek) kijkt nieuwsgierig toe.

1956, Kunstrijdster Anneke Bloem van den Wall

1956, Meerdere verenigingen, meerdere nationaliteiten 

Aan de kunstrijrolschaatsshow werd door meerdere verenigingen deelgenomen. Er waren zelfs vertegenwoordigers uit Duitsland aanwezig.

Staande van links naar rechts: Adda Miller en Heiko Barkowski (paarrijden West Duitsland), Liesbeth Fiolet, Hans Dieter Damen, Anneke Oudewaal , trainer de heer Bauwer, Ricky van der Kruys, Frans Verbeek en Willy Vivienne. Zttend van links naar rechts: Henk van Ommen, Marian Snel, Ellie Luscuere, Anneke van de Wall, Elly Poldervaart en Andrea Brouwers.

1956, Zo vader, zo dochter  Like father, like dougther 

Je bouwt met je vader en broer de eerste rolschaatsbaan van Nederland. Vervolgens krijg je twee wolken van dochters. Dan is de stap naar rolschaatslessen natuurlijk heel klein. Hier schaatst de 37 jarige vader Tom Ooms trots met één van zijn twee dochters, de 4 jarige Marianne. De Marathon Rinck, natuurlijk op Ooms rolschaatsen.

E.H.R.C. MARATHON 

 ...SINDS 1947

rolhockey ehrc marathon

ROLHOCKEY BELEEF JE BIJ...

1947 - 2019 : 72 JAAR

EERSTE HAAGSE ROLSCHAATS CLUB

MARATHON

© 1997 - 2019 "Marathon on line", ruim 20 jaar de officiele website van E.H.R.C. Marathon

Design: Joao Batista Pereira                    © 2017 

bottom of page