top of page

De jaren 1954 - 1955 ... rolschaatswedstrijden populair bij het publiek  

                                                       ...  skatinggames popular for the public  

1954, Talrijk publiek bij rolhockeywedstrijden 

De rolhockeywedstrijden op de Marathon-rinck trokken veel publiek. Opvallend en waardig zijn de vele ontmoetingen tegen Duitse verenigingen zo vlak na de tweede wereldoorlog. Op deze foto is het team  van E.H.R.C. Marathon voor aanvang van een wedstrijd tegen het Duitse VfB Remscheid zichtbaar met een toeschouwersaantal van 1200.

1954, Marathon-rinck, staand v.l.n.r. keeper Robert Goedhart, Bas van Pelt, Harry van Leeuwen en Jan de Kriek. Zittend v.l.n.r. Dik Verbeek, Jan van de Poel en Henk van de Veer

De presentatie van de teams. Zie de gevoerde korte broeken van beide teams

Actiefoto uit dezelfde wedstrijd met de aanvallers Henk van de Veer en Dik Verbeek voor het Duitse doel. Zie ook de in elkaar gedoken doelrechter achter het kleine houten doel. Keeper zonder gezichtsbeschermer.

 

 

1954, Een nieuwe Marathon-rinck in Haarlem

Vader Willem zat na sluitingstijd met zijn zonen Tom en Henk in het cafe-restaurant te filosoferen over een tweede Marathon-rinck. Wat zou het toch mooi zijn om dat in het voor hun bekende Haarlem te realiseren. Het idee werd verder uitgewerkt en uiteindelijk gingen Willem Ooms, Henk Ooms en een inmiddels gevonden partner G. Peters naar de Gemeente Haarlem om het plan te presenteren. Henk Ooms zou zowel in Den Haag als in Haarlem de technische zaken in handen nemen. Tom Ooms de exploitatie van Den Haag en de heer Peters de exploitatie in Haarlem. Vader Willem zou aan een goede samenwerking door de beide locaties werken.

 

De initiatiefnemers overtuigde de Haarlemse wethouder Geluk en het ingediende plan werd goed ontvangen en uiteindelijk waren Burgemeester en Wethouders ervan overtuigd dat een rolschaatsbaan in Haarlem veiligheid en onbezorgd rolschaatsen voor de Haarlemse jeugd kon opleveren. Ook financieel was het voor de Gemeente gunstig want er was immers een particulier investeerder die een 10 jarig erfpachtcontract wilde aangaan. De gemeenteraad wilde nog wel de te gaan heffen entreeprijzen vernemen. Het antwoord van de initiatiefnemers was 20 cent voor kinderen met eigen schaatsen, 40 cent voor kinderen die ook schaatsen huren, 40 cent voor volwassenen met eigen schaatsen en 75 cent voor volwassenen die ook schaatsen huren. Op 21 oktober 1954 ging ook de Gemeenteraad akkoord met het door B&W ingediende plan.

 

De bestaande ijsbaan locatie aan de Kleverlaan in Haarlem kon wel een oppepper gebruiken. Het idee was om eerst het café-restaurant te gaan bouwen en daarna de rolschaatsbaan. In de winter dus ijsschaatsen en in de zomer rolschaatsen en een café-restaurant voor de nodige versnaperingen. Net als in Den Haag was er een zaal in het plan opgenomen om in de avonduren deze zaal te kunnen verhuren. Om voor de particuliere investeerders een gezonde exploitatie mogelijk te maken was de gemeentelijke pacht 200 gulden per jaar voor de jaren 1955 tot en met 1959 en 600 gulden per jaar voor de jaren 1960 tot en met 1964.

 

Het is de bedoeling om zo mogelijk voor 1 januari 1955 met de bouw van het café-restaurant klaar te zijn. De rolschaatsbaan kan na deze datum worden gerealiseerd waarbij wordt gestreefd in het voorjaar van het jaar 1955 de rolschaatsbaan in gebruik te nemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de zijde van het Paviljoen lag naast de speeltuin het padvindershuisje (donker gebouw) en op de achtergrond zijn de barakken (lichte gebouwen) zichtbaar van het (militaire) MILVA-kamp. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1955, Toch geen nieuwe Marathon-rinck in Haarlem

Inmiddels was de architect er nog steeds niet in geslaagd om de schoonheidscommissie te overtuigen dat het ingediende ontwerp een goed ontwerp was en dat het café-restaurant, de commissiekamers en de kleedkamers goed waren ontworpen. De schoonheidscommissie maakte namelijk ernstig bezwaar tegen het gebouw, dat naar haar mening te strak en te eentonig zal worden. Dit was een tegenslag maar deze stond niet in verhouding van de werkelijke tegenslag want de Gemeente Haarlem had een andere discussie over het hoofd gezien. De rondweg om Haarlem die ook een gedeelte over de ijsbaan aan de Kleverlaan moest gaan lopen. Het gedeelte waar ook de rolschaatsbaan was gesitueerd.

 

Vol ongeloof haakten de initiatiefnemers af en kwam er dus geen tweede Marathon-rinck in Haarlem. Uiteindelijk bleek in de jaren erna dat de rondweg op deze locatie nooit is gekomen. De natuurijsbaan werd een kunstijsbaan en trok vele ijsschaatsers in plaats van ijsschaatsers en rolschaatsers.

 

1955, Een nieuwe splitsing

Een ontevreden groep rolhockeyers onder aanvoering van Rob Roemers richten een nieuwe vereniging op. De naam werd Vredestein Rolhockeyclub en maakten onderdeel uit van de personeelsvereniging van de fabriek Vredestein (o.a. autobanden) en speelde haar wedstrijden op de Marathon-rinck. Het shirt kreeg de zwarte kleur met oranje machetten. En op deze wijze werd er weer een Haagse rolhockeyclub opgericht. En ook deze club werd welkom geheten door de familie Ooms. Ja, die rolschaatsers brachten toch geld op, ongeacht ze voor welke vereniging ze speelden.

 

1955, Hardrijden, kunstrijden en rolhockey

Met een grote regelmaat waren er op zaterdag rolschaatsavonden op de Marathon-rinck, zo ook op 7 mei 1955. De takken van sport hardrijden, kunstrijden en rolhockey kwamen volledig voor het voetlicht. Een kür, duo en dansparen door Anita Ooms, Irene v. Kloete, Lilian van de Graaf, Wouter Toledo, Adri v.d. Zaal, Hilde Hutten, Willy ten Hoopen, Louky Daudey, F. de Vos, Ria Bakker, Truusje Gerardts, Herma van de Spek, Francine van Bruggen, Aad van Dam, Lidy Boon, Annie Zwennes, Cor Slegtenhorst, Johnny van Houwelingen en Tiny Bom waardoor het kunstrijden aan bod kwam.

 

En het hardrijden door het nummer achtervolging met T. Ek (R.C. Residentie), H. van Ommen (Olympia), W. Theunissen (H.R.C. Hollandia) en B. v.d. Kroft.

1955, Marathon-rinck, Staand v.l.n.r. Wim de Jager, keeper Boy Senerpon en Henny Lichaam. Zittend v.l.n.r. Dik Verbeek en Loek van Leeuwen.

1955, Marathon-rinck, Thuiswedstrijd tegen een Duitse vereniging. Het traditionele uitwisselen van de bierglazen met opdruk. Aanvoerder Dik Verbeek ontvangt van de Duitse begeleider een Duits bierglas. In het midden Piet Ligtvoet (bestuurder E.H.R.C. Marathon) en scheidsrechter Charles Vasterman. Eerste speler links : Loek van Leeuwen, tweede speler links : John van de Broek.

1954, de eerste internationals​

Op de hier onderstaande foto zijn de eerste internationals zichtbaar die op dat moment aanwezig waren bij de wereldkampioenschappen in de Spaanse stad Barcelona. Het Nederlands team werd zeer verdienstelijk 10e in een deelnemersveld van 15 landen.  De eerste deelname aan een WK was in het jaar 1948. In het Zwitserse plaatsje Montreux werd Nederland met E.H.R.C. Marathon spelers tijdens het Nederlandse debuut 9e in een deelnemersveld van 9 landen.  

1954, Barcelona, E.H.R.C. Marathon internationals tijdens het EK.  Staande van links naar rechts : keeper Wim van de Klugt, Bert van Dinter, ?, Raoul de Bock en ?. Wisselspelers niet aanwezig ?.​

Een echte rolhockey Nederland – België ontmoeting met de Belgen Jacobs (doel), J. Jacobs (achter), Ch. v. Kamp (half), De leeuw (voor) en C. Lucas (voor). Reserve was A. Meeuwese. Nederland kwam uit met de spelers J. Eychperger (doel), T. Ooms (achter), Roemers (half), W. de Jager (voor) en Fr. Bakker (voor). Reserve was J. Houwelingen.​

Entreekosten voor een avondje rolschaatsen: Besproken zitplaatsen 1,25 gulden en kinderen 0,75 cent. Programmaboekje rolschaatsavond 7 mei 1955

1954, Het populaire vrijrijden op de Marathon-rinck bezorgde de verengingen nieuwe leden Op deze foto is vrijrijder Nico Dijkstra zichtbaar. Deze foto werd door journalist Hans Molenaar in het nieuwsblad Het Vrije Volk geplaatst.

1955, Marathon-rinck, de werkplaats in het Paviljoen. Het terrein van  Henk Ooms . In zijn typerende beige stofjas. Sleutelend en bouwend aan de Ooms rolschaatsen. Op de foto is hij bezig met een kunstrijrolschaats. Aluminium onderstel en houten wielen.

1955, Vaders in de kinderspeeltuin, links zijkant van het Paviljoen zichtbaar. Van links naar rechts: ... Gerese, ?,  ...Huibregts, ... Gerese en Joop van de Ven. (Voor) namen bij u bekend? Wij willen het graag plaatsen: geschiedenis@ehrcmarathon.com

1955, Kinderspeeltuin naast het Paviljoen, zicht op de rolschaatsbaan. Op schommel zittend van links naar rechts: ? en Trudie van de Ven en zittend op de grond: ?

Namen bij u bekend? Wij willen het graag plaatsen: geschiedenis@ehrcmarathon.com

1954, van links naar rechts : de 6 jarige Simon (roepnaam Onno) de Jong, de man in colbertjasje is "Ome Karel" Brandts. Wie zijn de andere personen? Weet u het en wil u het met ons delen? Graag naar mailadres geschiedenis@ehrcmarathon.com

1954, Kunstrijshow op Marathon rinck. Eén van de onderdelen was het nummer Doornroosje.Weet u namen? Met ons delen? Dan graag naar het mailadres geschiedenis@ehrcmarathon.com

E.H.R.C. MARATHON 

 ...SINDS 1947

rolhockey ehrc marathon

ROLHOCKEY BELEEF JE BIJ...

1947 - 2019 : 72 JAAR

EERSTE HAAGSE ROLSCHAATS CLUB

MARATHON

© 1997 - 2019 "Marathon on line", ruim 20 jaar de officiele website van E.H.R.C. Marathon

Design: Joao Batista Pereira                    © 2017 

bottom of page