top of page

Kunstrijden

 

Kunstrijden bij E.H.R.C. Marathon?

Momenteel is er een haalbaarheidsonderzoek gaande om te bekijken of de rollende tak van sport kunstrijden op de rolschaats zich kan aansluiten bij onze vereniging. Indien dit tot een mogelijkheid kan behoren zal deze tak van sport haar identiteit behouden, zich aansluiten bij het verenigingsleven van E.H.R.C. Marathon, zelfstandig binnen onze vereniging opereren en organisatorisch worden onder gebracht in de Technische Commissie Kunstrijden (T.C.K.). Deze commissie valt dan onder de verantwoordelijkheid van het Dagelijks Bestuur van E.H.R.C. Marathon.  

Wat is kunstrijden op de rolschaats?

Kunstrolschaatsen is een individuele sport voor rolschaatsers die meer willen dan skaten op straat en is verwant aan het kunstschaatsen op het ijs. Als enige tak van de rolschaatssport, gaat het bij kunstrijden niet om snelheid en/of actie, maar eerder om expressie, gevoel en theater. Bij kunstrijden zijn ritme, techniek en choreografie van belang. Kunstrolschaatsen is een sportvorm waarbij, kracht en techniek gecombineerd worden met souplesse en elegantie. Een kunstrolschaats(t)er moet goed kunnen rolschaatsen en een perfecte lichaamsbeheersing kunnen combineren met het artistieke vermogen om de muziek tot leven te brengen. Deze koppeling is een uitdaging voor elke kunstrolschaatser en kan een prachtige show vormen voor het publiek.

 

Kunstrolschaatsen is voor iedereen
Kunstrolschaatsen is voor alle leeftijden maar het geldt net zoals voor de meeste sporten jong geleerd is oud gedaan. Als je rolschaatst kan je deelnemen aan wedstrijden, maar je kan ook als recreant de rolschaatsen onderbinden en aan de slag gaan op de rolschaatsbaan. Als je gaat rolschaatsen kan je er voor kiezen om te gaan vrijrijden, figuren, paarrijden, roldansen en/of om te gaan show rijden.

 

Onderdelen wedstrijdsport
Het kunstrolschaatsen valt in meerdere delen uiteen: Vrijrijden, figuurrijden, roldansen en showrijden. 
Bij het vrijrijden wordt er een kür gereden op muziek waarbij sprongen, pirouettes en verbindingspassen een choreografisch geheel worden. Bij het figuurrijden is het van belang dat de rijdsters en rijders hun rolschaatsen goed onder beheersing hebben. Bij het dansen rolschaats je alleen of met een partner op verschillende soorten muziek volgens een verplicht patroon of rij je een vrije dans. Daarnaast is er ook showrijden, hierbij kan je denken aan Holiday on Ice waarbij prachtige kostuums en decors te zien zijn. Alle technieken uit de andere disciplines komen hierbij samen.

 

Wat heb je nodig om te starten?
Alles wat je nodig hebt om te beginnen met kunstrolschaatsen is de wens en de inzet om deze mooie sport te willen beoefenen. De lessen worden door deskundige trainers gegeven. Kunstrolschaatsen wordt gedaan op een harde, meestal houten, vloer. De rolschaatsen of zogenaamde quads hebben 4 wieltjes, 2 voor en 2 achter.

 

Rolling '90

Partner van E.H.R.C. Marathon is de rolschaatsvereniging Rolling '90 uit Moerkapelle, 20 km gelegen van de rolschaatsbaan in het Zuiderpark. Rolling '90 is een toonaangevende en ambitieuze vereniging en haar sportactiviteiten vinden plaats in het Sport, Party en Kegelcentrum Op Moer. De vereniging heeft zich gespecialiseerd in het showrijden en formatierijden waarbij in een groep uitvoeringen plaatsvinden door figuren, passen, liften en sprongen. Het is vergelijkbaar met de ijsschaatsshows van Holiday on Ice. Gelet wordt op de kleding, passen en originaliteit. Alles moet een geheel vormen met de muziek. Meer info over deze vereniging is te verkrijgen via www.rolling'90.nl 

 

Meer info?

Neem dan contact op met de voorzitter E.H.R.C. Marathon T.C.K. (Technische Commissie Kunstrijden) mevrouw Anita Ooms via het mail adres: info@ehrcmarathon.com of bel de Marathon Info Lijn 06 571 529 77.

 

Onze partner Rolling '90 heeft een bijzondere jaarlijkse kunstrolschaatsshow in haar eigen sporthal Op Moer te Moerkapelle. De hierbovenstaande video is een weergave van de Wintershow 2015 welke op 2 en 3 januari 2015 heeft plaats gevonden.

E.H.R.C. MARATHON 

 ...SINDS 1947

rolhockey ehrc marathon

ROLHOCKEY BELEEF JE BIJ...

1947 - 2019 : 72 JAAR

EERSTE HAAGSE ROLSCHAATS CLUB

MARATHON

© 1997 - 2019 "Marathon on line", ruim 20 jaar de officiele website van E.H.R.C. Marathon

Design: Joao Batista Pereira                    © 2017 

bottom of page