top of page

Inleiding  Introduction

Het is heel belangrijk om de historie van iets te weten. Dat iets is in dit geval de Eerste Haagse Rolschaats Club Marathon. We zeggen dan ook : "Géén heden zonder verleden !" De toekomst van de vereniging lig in het verleden. Door de mooie en minder mooie momenten uit het verleden heb je als vereniging nu een heden. Want als we weten waar we als vereniging vandaan komen, helpt dat ons waar we nu als vereniging zijn. In die zin ligt het verleden van de vereniging, sinds 1947, ook in de toekomst. De rolschaatsvereniging Marathon heeft veel betekend en betekend vandaag de dag nog steeds veel voor het Nederlandse rolschaatsen. De vereniging wil altijd helpen en staat altijd klaar voor goede initiatieven. Onze vereniging was de eerste en nog steeds bestaande rolschaatsvereniging van het land. De vereniging bezit een indrukwekkende historie. Natuurlijk, je bent net zo goed als je laatste werk. Maar van het verleden kan je ook veel leren. De historie van E.H.R.C. Marathon is er een om trots op te zijn. Daarom is er door mij met heel veel plezier gewerkt aan het verzamelen en opschrijven van de beschikbare informatie om zodoende tot het hier onderstaande verhaal te komen. Het lijkt op een puzzle wat stukje voor stukje steeds completer wordt. Het is ook leuk om te "puzzelen" want de reacties van de lezers zijn zeer positief en hartverwarmend. Soms zelfs emotioneel. Dat geeft veel energie om door te gaan. Het is dus ook een ode aan E.H.R.C. Marathon en een eerbetoon aan al die mensen die onze vereniging zo groot hebben gemaakt en nog steeds zo groot maken.  

 

Terugkeer naar ...  Return to ...

Door het aanhoren van de verhalen en het lezen van alle publicaties krijg je het gevoel of je weer terugkeert naar de Marathon-rinck (1947-1963) en de rolschaatsbaan in het Haagse Zuiderpark (vanaf 1964). Een mooi gevoel is dat. Maar we zijn altijd op zoek naar aanvullingen. Ook naar verbeteringen van hetgeen is opgeschreven. Ook naar nieuwe informatie waardoor het verhaal over de Eerste Haagse Rolschaats Club Marathon alleen maar kan groeien en een nog betere kwaliteit gaat krijgen. Graag ontvang ik als auteur van deze rubriek uw beschikbare informatie per mail (geschiedenis@ ehrc-marathon.com) of de hard kopy documenten (teksten, foto's) via het verenigingssecretariaat. Uiteraard ontvangt u de documenten na plaatsing weer retour. Ik zal er zorgvuldig mee omgaan. De lezers van deze rubriek zijn u dankbaar.

 

Erfgoed E.H.R.C. Marathon ...  Heritage E.H.R.C. Marathon ...

Op de locatie in Kijkduin werd in 1946 door de familie Ooms de eerste Nederlandse rolschaatsbaan aangelegd. Het kreeg de naam "de Marathon rinck". Op deze rolschaatsbaan werd door de familie Ooms de eerste rolschaatsvereniging opgericht. Onze vereniging was door de familie Ooms dus de eerste Haagse maar ook de eerste Nederlandse rolschaatsvereniging. Alle later in Nederland opgerichte rolschaatsverenigingen vinden hun oorsprong uit onze vereniging. Anno 2016 is de vereniging nog steeds springlevend en inspirerend voor andere sportverenigingen. Dus is de al oude Eerste Haagse Rolschaats Club Marathon (sinds 1947) dankzij de familie Ooms met recht een erfgoed te noemen. De vereniging heeft een dermate rijke historie dat deze eretitel terecht mag worden genoemd. Familie Ooms leden die de "Marathon rinck" periode hebben meegemaakt, met de "Ooms rolschaatsen " op de Marathon rinck hebben rondgereden worden in de loop der jaren in aantal helaas steeds minder. Een logisch gevolg van het ouder worden. Daarom is de vereniging vereerd dat zij mevrouw Anita Ooms (dochter van de oprichter Tom Ooms) en de heer Wil Ooms (zoon van oprichter Henk Ooms) tot beschermers van het erfgoed E.H.R.C. Marathon heeft mogen benoemen.      

 

Met dank aan  Thanks to

De volgende personen hebben tot en met heden een bijdrage geleverd aan de tot standkoming van de rubriek Geschiedenis door het meewerken aan interviews, het leveren van krantenartikelen, foto’s, programmaboeken etc. : mevrouw A. (Anita) Ooms, mevrouw M. (Marianne) Ooms, de heer W. (Wil) Ooms,

mevrouw R. (Riet) Verbeek- van der Velde, mevrouw L. (Linda) Knight-Zoutendijk, de heer D. (Dik) Verbeek (1930-2005), de heer A. (Anton) Maas,

de heer J. (Joop) Bruin, de heer H (Henk). van de Veer, de heer L. (Loek) van Leeuwen (1928-2014), de heer J. (Jan) Sneijder, de heer R. (Richard) van der Wal, de heer N. (Nico) Dijkstra , de heer C. (Con) en mevrouw R. (Ria) Zuidgeest, de heer B. (Ben) Janssens, mevrouw A. (Aloisa) Ballinga en de heer Edwin Steijn (Oomssport).

 

Veel leesplezier !

 

Rob Verbeek

 

auteur item Geschiedenis

geschiedenis@ehrc-marathon.com

 

Laatste update :

- augustus 2019 

De geschiedenis van de club ... géén heden zonder verleden !   The history of the club ... no present without the past !

E.H.R.C. MARATHON 

 ...SINDS 1947

rolhockey ehrc marathon

ROLHOCKEY BELEEF JE BIJ...

1947 - 2019 : 72 JAAR

EERSTE HAAGSE ROLSCHAATS CLUB

MARATHON

© 1997 - 2019 "Marathon on line", ruim 20 jaar de officiele website van E.H.R.C. Marathon

Design: Joao Batista Pereira                    © 2017 

bottom of page